Citizen science in Eisenerz and Uummannaq.

Junior researchers

Skolerne

Disse to skoler er involveret i Snow2School-projektet:

  • Atuarfik Edvard Kruse (skole i Uummannaq, Grønland)

  • BORG Eisenerz (skole i Eisenerz, Østrig)

Juniorforskers rolle

Hvad er en juniorforsker?

Juniorforskere er elever fra begge skoler (i Eisenerz og Uummannaq), som deltager i Sparkling Science-projektet Snow2School. Sparkling Science-programmet fra OeAD integrerer skoler, samfund og videnskab sammen som en del af forskningsprocessen. Som juniorforskere bidrager elever fra begge skoler med deres værdifulde viden og færdigheder til at forske i sne i Grønland og Østrig. Meget snart vil vi udvikle rollen som juniorforskere i samarbejde med skolerne.

Nuværende og fremtidige aktiviteter

  • ‘Kick-off’ online møde mellem alle involverede partnere (marts, 2023).

  • Introduktion af projektet på skolerne i Uummannaq og Eisenerz (april, 2023).

  • Første sneværksted på stedet i Uummannaq og Eisenerz.

  • Antropologisk feltarbejde i Eisenerz.

  • Facilitering af en første digital udveksling mellem yngre forskere

Vores første opgave – Indsamling af billeder

Hjælp med at udføre sneforskning og måske endda vinde en billedkonkurrence.

Nu det nye skoleår er begyndt i både Grønland og Østrig, vil vi gerne starte med den første opgave i Snow2School! Vores projekt handler om sne og, vigtigst af alt, om gamle og nye billeder af sne. For at hjælpe med at visualisere, fårtælle historier og måle ændringer i sneen over tid, vil vi gerne indsamle så mange billeder som muligt. Disse billeder kan være digitale eller analoge, filmoptagelser, malerier eller tegninger. For at hjælpe dig i gang deler vi nogle instruktioner:

1.       Det materiale, du kan indsamle, kan være digitalt eller analogt, og det kan være billeder, film, endda malerier eller tegninger.  

2.       Mest vigtige ved disse visuelle dokumeter er, at de viser sne. Det kan være sæsonbestemt sne, men det kan øgså være billeder af gletsjere.  

3.       Billeder og andet materiale fra forskellige tidspunkter er velkomne. Det kan være fra mange år og årtier i tidne, men også nyere billeder, du har taget med din smartphone. Generelt gælder: Jo ældre, jo bedre, men senere billeder er også ok. Målet er at spore or gekonstruere ændringer i sneen over tid.

4.       Billeder kan stamme fra forksellige tidspunkter, men de skal være fra Uummannaq distrikt (for den grønlandske del af projektet) og fra Eisenerz og Eisenerz Alpin området i Styria (for
den østrigske del af projektet).

5.       For vores forskning har vi brug for tid og sted for hvert indsamlet dokument. Vi beder dig om at indsamle disse grundløeggende oplysninger om billeder, film eller malerier og skrive dette ned, så vi har alle oplysniger til vores forskningaktiviteter.  

6.       Derudover beder vi dig om at tænke på tre søgeord for hvert billede og skrive dem ned.

7.       I forhold til den socialantropologiske del af projektet, er alle billeder med sne og tilknyttede minder og historier velkomne! Du bør have en idé om, hvornår billedet blev taget, og hvad der vises på billedet.  

8.       I forhold til den klimaforskning del af projektet, har vi brug for yderligere informationen. Udover tid og sted er det særlig værdifuldt, hvis der er en højde-referencepunkt, som for eksemple en bygning eller en milepæl på billedet. Målet er at estimere mængden af sne på et bestemt sted og tidspunkt.

 

Til sidst, bedes du venligst medbringe billedmaterialet til dine lærere, inklusive baggrundsoplysninger (tid, sted og nøgleord).

God fornøjelse og held lykke med at fine billeder!