Snevidenskab på skoler i Østrig og Grønland.

Introduktion til Snow2School

Snow2School er et interdisciplinært forskningsprojekt om forandringer i sneforhold i Østrig og Grønland, der gør brug af borgervidenskab. Projektet vil inddrage skoleeleverne fra en skole i Uummannaq (Grønland) og i Eisenerz (Østrig) som juniorforskere. Desuden medvirker klimaforskere fra Universitet i Graz og socialantropologer fra Universitet i Wien i projektet. Vi har flere mål med dette projekt. Fra det naturvidenskabelige perspektiv vil vi gerne forstå forandringer i snedækket i Østrig og Grønland bedre. Fra det socialvidenskabelige perspektiv ønsker vi at forstå forandringer i sneforholdene og hvordan det påvirker menneskers liv. Vi vil skabe en meningsfuld interaktion mellem juniorforskerne i Eisenerz og i Uummannaq. Desuden vil vi introducere skoleeleverne fra de to lande til flere forskellige måder at udføre videnskab på.

Både i Uummannaq og i Eisenerz er sne en vigtig del af livet for befolkningen, men sneforholdene forventes at forandre sig på grund af klimaforandringer. Mens der er ligheder, er der også flere forskelle på de unge mennesker liv i de to forskellige byer. En digital udveksling mellem eleverne fra de to skoler vil derfor medvirke til at give de unge en interkulturel erfaring, som kan hjælpe dem til at forstå deres lokale oplevelser i en global sammenhæng.

Dette forskningsprojekt er støttet gennem Sparkling Science-puljen, OeAD Center for Citizen Science.

'Interdisciplinær' betyder, at to eller flere videnskabelige discipliner arbejder sammen og integrerer deres metoder til at forske. Her, er disse sneklimatologi og socialantropologi.

 

‘Citizen science’ er offentlig deltagelse og samarbejde i videnskabelig forskning.


Billede: Atuarfik Edvard Kruse (skol i Uummannaq, Grønland)

Billede: Borg Eisenerz (skole i Eisenerz, Østrig)